Publicēts: 26.03.2009. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2009. gada 26. martā

Latvijas Banka laidusi apgrozībā sudraba piemiņas monētu "Cūciņa". Monētas reverss veidots pēc Emīlijas Adumānes grafikas darba, kas uzvarēja bērnu zīmējumu konkursā "Mana sapņu monēta". Monētas ģipša modeli veidojusi Ligita Franckeviča.

Latvijas Banka 2008. gadā pulcināja bērnus zīmējumu konkursā "Mana sapņu monēta", kurā piedalījās aptuveni četri tūkstoši jauno naudas dizaineru. Latvijas Bankai tā bija iespēja no bērnu zīmējumiem gūt ieskatu, kādu Latvijas naudu vēlas redzēt tās vismazākie lietotāji, savukārt viņiem tā bija iespēja līdzi darboties lietās, kas tradicionāli tikušas uzskatītas par piederīgām pieaugušo pasaulei.

Ļoti grūtajā konkursa uzvarētāja izvēles gaitā augstāko vērtējumu guva tobrīd sešgadīgā rīdziniece Emīlija Adumāne, kuras grafikas darbā "LAC 1" bija atainota cūciņa - labklājības, labestības un omulības simbols, bērnu grāmatu un filmu varone, arī latviešu folklorā un mākslā iecienīts tēls. Cūciņa arī saistās ar uzkrājumu veidošanu un pārticību.


Emīlija Adumāne, 8 gadi, kā autore saņemot sudraba latu "Cūciņa" no Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča (foto no Latvijas Bankas arhīva)

Šodien monētas autori un viņas skolotāju Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas grafikas darbnīcas vadītāju Ievu Helmūti ar iznākušo monētu sveica Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, novēlot, lai šis notikums labvēlīgi ietekmē pašas Emīlijas dzīvi un lai viņa, gūstot pirmos panākumus ar savu darbu, nelaiž garām iespēju nest labas un gaišas domas tālāk citiem cilvēkiem.

Pati autore Emīlija Adumāne, pašlaik šīs skolas 1. klases skolniece, saņemot "Cūciņu" no Latvijas Bankas prezidenta, bija apmierināta, ka viņas darbs ir nonācis monētā tāds, kāds tas ir, un saglabāts arī darba nosaukums. Pirmajam viņa monētu vēlējās parādīt tētim Austrim, kas arī bija klāt šai svarīgajā notikumā meitas dzīvē.

Sudraba 1 lata monēta "Cūciņa" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000. Monētas apraksts. Monēta "Cūciņa" iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 23.10.


Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

Vairāk par zīmējumu konkursu "Mana sapņu monēta" - http://www.bank.lv/lat/main/all/lvnaud/konkurss/