Galvenās izmaiņas Latvijas Bankas aktīvos un pasīvos, salīdzinot 2008. gada 30. novembra un 31. decembra bilances, un to cēloņi.

  • Ārzemju aktīvu palielinājums par 191,4 miljoniem latu jeb 7,5% galvenokārt saistīts ar Latvijas valdības noguldīto līdzekļu apjoma pieaugumu Starptautiskā valūtas fonda piešķirtā aizdevuma rezultātā. Savukārt samazinoša ietekme bija Latvijas Bankas veiktajām intervencēm, pārdodot ārvalstu valūtu. Papildus minētajam Latvijas Banka mainījusi ar Starptautisko valūtas fondu saistīto aktīvu un saistību uzrādīšanu tās bilancē. Latvijas kvota Starptautiskajā valūtas fondā un tās nodrošināšanai izsniegtā Latvijas valdības parādzīme izslēgta attiecīgi no ārzemju aktīviem un saistībām un turpmāk tiks uzrādīta Latvijas valdības finanšu pārskatos.
  • Ārzemju saistību pieaugums par 226,2 miljoniem latu jeb 2,3 reizes galvenokārt saistīts ar no ārvalstu finanšu institūcijām saņemtajiem resursiem. Savukārt samazinoša ietekme bija minētajām pārmaiņām ar Starptautisko valūtas fondu saistīto aktīvu un saistību uzrādīšanā.
  • Vietējo aktīvu palielinājums par 87.7 milj. latu jeb 14.8%, par 84.7 milj. latu palielinoties kredītiestādēm izsniegto kredītu atlikumam.
  • Vietējo saistību palielinājums par 70.6 milj. latu jeb 4.2%, par 190.1 milj. latu palielinoties valdības, bet par 130.6 milj. latu samazinoties kredītiestāžu noguldījumiem Latvijas Bankā.
  • Galvenokārt iepriekš minēto izmaiņu rezultātā bilances pasīvā par 26.4 milj. latu jeb 2.5% samazinājās apgrozībā esošo latu apjoms.
  • Kapitāla un rezervju apjoma palielinājums par 8.6 milj. latu, galvenokārt vērtspapīru tirgus vērtības svārstību iespaidā pieaugot pārvērtēšanas konta lielumam.


Vilnis Purviņš
Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes
Makroekonomikas analīzes daļas vadītāja vietnieks