Publicēts: 24.08.2009. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2009. gada 24. augustā

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā sudraba jubilejas monētu "Latvijas Universitāte". Tās grafisko dizainu veidojis mākslinieks Guntars Sietiņš, ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis.

Latvijas Universitāte, valsts lielākā augstskola un vienīgā klasiskā universitāte Latvijā, ir tikai gadu jaunāka par savu valsti un šā gada 28. septembrī svinēs savu deviņdesmitgadi. Zinātnes vēsturnieks akadēmiķis Jānis Stradiņš: "Universitātes dibināšana ļāva apvienot vairumu svešatnē izkliedēto latviešu zinātnieku un zinātniski orientēto praktiķu, ļāva izaudzināt jaunu latviešu zinātnieku paaudzi, aizsākt latviešu zinātniskās terminoloģijas izkopšanu dažādās nozarēs."

Ievadot jubilejas mēnesi, monētu Latvijas Universitātes rektoram prof. Mārcim Auziņam 7. septembrī pasniegs Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Pasākums noritēs Latvijas Universitātes Senāta sēžu zālē, klātesot LU vadībai un goda viesiem.

Monētas aversā izmantots Latvijas Universitātes ģerbonis (ģerbonis ir raksturīgs monētu aversu sižets), savukārt reversa kompozīciju veido Latvijas Universitātes galvenā ēka, kuras priekšplānā gudrības simbols - uz grāmatām sēdoša pūce - un rozes zieds - veltījums daiļajām studentēm. Monētas kalumā, atveidojot Latvijas Universitātes ģerboni, izmantota Nīderlandes Karaliskās kaltuves patentētā tehnoloģija - metālā iekalts fotoattēls, kas Latvijā jau lietota monētu sērijā "Cilvēki". Paredzams, ka monēta būs interesanta gan kolekcionāriem, gan tiem daudzajiem, kuru dzīve saistīta ar Latvijas Universitāti.

Sudraba 1 lata monēta "Latvijas Universitāte" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 7,000. Monētas apraksts. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā, Latvijas Universitātē un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 23.10.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.